

Verkko on oikea väline ruokakalan pyyntiin , sillä aivan tavallisellakin verkolla saa
kaikenkokoisia kaloja ja ankerista lukuun ottamatta kaikkia niitä lajeja,joita Suomessa yleisesti syödään.Aloittelijakin voi saada verkoilla suuria saaliita,mutta
kalavesien ja pyyntivälineiden tuntemus parantavat saaliin laatua.
Niin tehokas ja kätevä pyydys kuin monofiiliverkko onkin,kaikkeen kalastukseen sopivaa yleisverkkoa ei ole.Siksi ennen verkkopyyntiin ryhtymistä on selvitettävä,millaisia kaloja kannattaisi tavoitella ja millainen verkko tarkoitukseen parhaiten sopii.
Verkon rakenne
Nykyaikainen verkko koostuu verkkoliinasta,kelluvasta yläpaulasta ja uppoavasta alapaulasta.Patenttipaulat,joiden sisässä kohot tai painot ovat,on kiinnitetty langalla eli pauloitettu liinan reunoihin joko käsin tai koneella.
Yläpaulana on etenkin talvikalastajien verkoissa tasapaksu putkipaula,jossa ei ole avannon reunaan juuttuvia pullistumia.
Moni ammatti-kotitarvekalastaja pauloittaa itse omat pyydyksensä.Näin vanhat paulat voidaan käyttää useampaan kertaan,kun liina on jo revennyt ja hapertunut korjauskelvottomaksi.Samalla verkot saadaan pauloitettua niin kun itse haluaa.
Suomessa tavallisen "30-metrisen" pohjaverkon liina on suoraksi eli silmät kiinni vedettynä 60 metrin pituinen.Kun sellainen liina pauloitetaan 30-metriselle pauloille,silmistä tulee vinoneliön eli ruutuässän muotoisia.
Milloin verkot veteen?
Ennen verkot laskettiin pyyntiin illalla ja käytiin nostamaan tai tarkistamassa aikaisin aamulla.Syitä tällaiseen menettelyyn oli "monia".Iltamyöhällä tuuli usein tyyntyi,ja verkkojen lasku tämän vuoksi oli vaivatonta.Kun ennen liikutiin soutamalla,tyyni tai melkein tyyni ilma oli kalastuksessa käytettävä hyödyksi.Tyynenä iltana pyydykset voitiin laskea tavanomaista kauemmaksi.Ainahan vastaranta kiehtoo kalamiestä.
Kun pyydykset nostettiin aikaisin aamulla,tuulesta ei vielä ollut haittaa, sillä se viriää vasta tavallisesti auringos noustua.Aamulla kalat saatiin hyväkuntoisina verkosta,ehdittiin ihan kaikessa rauhassa perata ja saada vielä saman päivän aikana ruokapöytään.
Jatkuu jonakin päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti